marți, 17 februarie 2009

Despre cafea
Stiati ca…


1. Etimologic, substantivul “cafea” provine din cuvantul de origine araba “qahwa” care inseamna “cea care alunga somnul”?
2. Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach compune in 1732 o cantata in cinstea cafelei prin intermediul careia lauda calitatile acestei bauturi si isi exprima dezacordul fata de initiativa de a interzice cafeaua femeilor pe motiv ca provoaca infertilitate. Piesa muzicala compusa de Bach cuprinde urmatoarea arie sugestiva: “ Ah, ce dulce este cafeaua ! Mai dragastoasa decat o mie de sarutari, mai dulce decat vinul muscat ! Vreau cafeaua mea, va rog!”?
3. În urma Partidei de Ceai de la Boston ( când locuitorii coloniilor din America de Nord boicoteaza Marea Britanie refuzand consumul de ceai care provenea din metropola), consumul de cafea devine o datorie patriotica pentru americani?
4. Luigi Bezzera, proprietarul unui atelier manufacturier, este cel care prepara în 1903 primul espresso. Acesta create presiunea aburului masinii de facut cafea avand drept scop prepararea cafelei intr-un timp cat mai scurt?
5. In 1946, Achilles Gaggia este primul care perfectioneaza o masina automata prevazuta cu pistoane si care prepara cafeaua cu spuma specifica espresso-ului de astazi?
6. Denumirea de espresso se refera la timpul foarte scurt in care bautura este preparata?
7. Capucino este botezat astfel datorita asemanarii dintre culoarea bauturii si culoarea robelor calugarilor din ordinal Capucinilor?
8. Prima cafea instant produsa in masa este creată de chimistul englez George Constant Washington, care va boteza noul produs Red E Coffee (joc de cuvinte in limba engleza care se poate traduce “cafea de-a gata”)?
9. Spuma sau crema cafelei espresso este particularitatea cea mai importanta a acestui tip de cafea. Aceasta are proprietatea de a capta substantele volatile si aroma, fiind deasemenea bogata in proteine si zaharuri?
10. Espresso este principala bautura pe baza de cafea consumata in Europa dar si in anumite tari din America Latina cum ar fi Cuba sau Argentina?
11. In Viena, Cafeneaua este considerata o instituţie culturala importanta cu un rol esential in conservarea traditiilor vieneze?
12. In Italia exista un Institut National al Espresso-ului Italian care isi propune sa promoveze acest tip de cafea, considerandu-l o componenta importanta a traditiei si culturii italiene?
14. Bramah Museum din Londra este cel mai mare muzeu dedicat in intregime istoriei cafelei si ceaiului, iar John Jacobs Museum din Zurich este cel mai vechi muzeu dedicat cafelei. Ambele muzee isi propun sa promoveze importanta culturala, politica si sociala a cafelei?
15. In ultimii ani ai epocii ceausiste, cafeaua dispare de pe piata romaneasca fiind inlocuita cu un amestec de cereale in care predomina ovazul, motiv pentru care populatia porecleste in mod ironic aceasta bautura nechezol?
16. In Italia prepararea espresso-ului perfect depinde de cei patru “M”: Macinazione (macinarea cafelei), Miscela (amestecul de cafea), Macchina (espressorul) si Mano (priceperea celui care prepara bautura)?
17. Plantatiile de cafea sunt benefice mediului inconjurator deoarece produc o cantitate de oxigen de doua ori mai mare decat cantitatea produsa de aceeasi portiune de padure tropicala?
18. In SUA orasul cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor este Seattle, situat in nord-vestul tării, în timp ce în Europa cea mai mare consumatoare de cafea este Norvegia, tot un stat Nordic?
19. Brazilia este cel mai mare exportator de cafea, detinand 40% din piata mondiala, si al doilea consummator de cafea dupa SUA?
21. În lumea Araba premoderna sotia putea sa divorteze de sotul sau daca aceasta nu mai putea sa ii asigure portia zilnica de cafea?