miercuri, 1 aprilie 2009

Incursiune in preistoria espressoarelor.

Espresso - atunci când cafeaua clasică îmbracă forma viitorului.

Espresso este formula contemporană a cafelei! Eclectismul, agitaţia şi aglomeraţia oraşului sunt concentrate în mica ceaşcă ce conţine licoarea magică a clipelor noastre de repaos cotidian. Espresso este cafeaua viitorului venită din trecut şi îmbogăţită cu trăsăturile civilizaţiei urbane. Tocmai din acest motiv povestea espresso-ului este una specială, iar finalul este unul fericit şi diferit pentru fiecare dintre noi, cei pentru care cafeaua continuă să îşi păstreze magia în ciuda vitezei şi lipsei de timp ce caracterizează vremurile în care trăim.
O dată cu apariţia şi consolidarea fenomenului de modernizare, tot ceea ce compune societăţile Occidentale este atins de aripa nevăzută a ştiinţei şi tehnicii. Unele lucruri care nu au capacitatea de a se transforma conform noilor cerinţe dispar pentru totdeauna din peisajul modern. Altele dovedesc capacităţi de adaptare şi modelare la noile condiţii şi continuă să ocupe un loc important în cadrul societăţilor. Cafeaua, această licoare magică atât de populară în rândul mai multor popoare şi civilizaţii, se adaptează vremurilor moderne ca tehnică de preparare şi servire. Astfel, magia cafelei şi proprietăţile sale energizante şi vitalizante se combină cu ştiinţa şi tehnica pentru a da naştere cafelei viitorului: espresso.
Tot ceea ce în trecut era preparat sau confecţionat prin forţa sau măiestria manuală este tehnicizat în perioada modernă. Acesta este şi cazul cafelei clasice preparată la ibric. Timpul devine o componentă preţioasă în procesul de producţie tehnicizată, oamenii îşi schimbă ritmul de lucru şi de repaus. Viteza caracterizează din ce în ce mai mult activităţile şi acţiunile umane.
Astfel, la începutul secolului al XX-lea, Luigi Bezzera, proprietarul unui atelier manufacturier, brevetează primul aparat de cafea care utilizează forţa aburului pentru a trece apa caldă printr-un filtru metalic plin cu cafea măcinată. Raţiunea acestei invenţii este aceea de a economisi timpul pierdut în procesul de preparare a cafelei prin metoda clasică.
În 1903 Desiderio Pavoni cumpără de la Bezzera drepturile de patentă şi începe să producă în masă aşa-numitul Café Reggio, străbunicul espressorului de astăzi.



Caffe Reggio-Pavoni



Pe măsură ce ştiinţa şi tehnica avansează, iar Revoluţia Industrială intră într-o nouă etapă, forţa aburului tinde să fie înlocuită de alte tipuri de energie. Astfel, în 1938, un inginer italian pe nume Cremonesi perfecţionează vechiul aparat de cafea, înlocuind forţa aburului cu forţa mecanică produsă de pistonul acţionat cu ajutorul unui arc. Noul automat de cafea are capacitatea de a genera o presiune de 9 ori mai mare decât cea generată de forţa aburului.
În 1946 Achille Gaggia începe să producă şi să comercializeze noul model, care în primii ani ai existenţei sale nu s-a bucurat de o popularitate prea ridicată. Primii care savurează cafeaua preparată de noul aparat sunt oarecum încurcaţi şi miraţi de spuma densă şi roşiatică care acoperă licoarea. Datorită acestei particularităţi a cafelei preparată de noua maşinărie, Gaggia botează noua reţetă "café crema".



Gaggia- masina de preparat cafea ce utiliza forta mecanica a pistoanelor actionate cu arcuri.

Fiecare dintre cele două aparate de cafea, cel cu aburi şi cel bazat pe energia mecanică generată de pistonul cu arc, îşi au plusurile şi minusurile lor în ceea ce priveşte calitatea băuturii preparate.. Astfel, pentru o perioadă de timp, vor convieţui pe piaţa consumatorilor de cafea din Europa Occidentală, America Latină şi SUA. Dar cum modernizarea impune drept cuvânt de ordine evoluţia, în 1961 M. Faema crează cel mai apropiat strămoş al espressorului modern, Modelul E61. În locul pistonului cu arc poziţionat între fierbător şi cafeaua râşnită, Faema utilizează o pompă electrică pentru a transporta apa rece în încălzitorul care traversează boilerul şi care era astfel proiectat încât să aducă apa la temperatura optimă pentru prepararea băuturi.


Modelul E61 proiectat de Faema-stramosul espressorului modern.

O dată cu trecerea timpului ştiinţa şi tehnica perfecţionează espressoarele de cafea şi le adaptează cerinţelor din ce în ce mai variate ale consumatorilor. Espressoarele moderne de cafea sunt de diferite dimensiuni şi îndeplinesc funcţii conforme cu cerinţele cumpărătorilor. Există espressoare special create pentru baruri sau cafenele, care au capacitatea de a prepara peste 50 de ceşti de espresso pe zi, espressoare pentru birou sau espressoare simplificate care pot fi utilizate acasă de fiecare dintre noi. Dacă în trecut măiestria celui care utilize espressorul constituia o componentă indispensabilă în procesul obţinerii cafelei perfecte, astăzi apăsarea unui singur buton este singura operaţiune care trebuie făcută pentru a obţine băutura dorită. Procesul de automatizare atât de comun în zilele noastre face posibilă măcinarea automată a cafelei sau prepararea spumei de lapte.
Uşurinţa cu care poate fi utilizat espressorul automatizat a determinat în ultimii ani o creştere a vânzărilor acestui produs în state din SUA recunoscute pentru tradiţia lor în ceea ce prioveşte consumul de cafea la filtru. Lavazza, Saeco, Gaggia, Krups sunt mărci de aparate de cafea deja consecrate în toată lumea.
Tehnologia şi progresul ştiinţific sunt, aşadar, cele care aduc astăzi în ceştile noastre atât savoarea cât şi gustul unic al cafelei. Magia, misterul şi chiar sacralitatea de care cafeaua s-a lăsat înconjurată de-a lungul timpului se regăsesc în compoziţia espresso-ului, adaptate şi updatate în conformitate cu cerinţele contemporane. Espresso este metafora civilizaţiei urbane contemporane şi concentrează în densitatea sa tot ceea ce înseamnă preocupările metafizice ale omului modern.






Niciun comentariu: