sâmbătă, 10 mai 2008

Despre cafea

In aceasta saptamana ne-am decis sa scriem mai multe despre cafea, elementul magica care in reactie cu apa ne aduce bautura noastra preferata.

Despre cafea

Cafeaua pe care noi o folosim in fiecare zi este un amestec de diferite soiuri de cafea, din diferite regiuni ale lumii. Astfel o punga de cafea din gama premium contine de obicei cateva zeci de soiuri de cafea din regiunile deja cunoscute ca mari producatori : Africa si America de S. supuse unor tratamente din ce in ce mai complexe pentru a asigura un gust foarte bun si o calitate constanta.

Pe langa soiurile de cafea continute, un factor important legat de calitatea cafelei este procesul de prajire. Cafeaua trebuie prajita in functie de modalitatea in care se doreste a fi preparata in final. Astfel pentru espresso, cafeaua va fi prajita mai bine, in timp ce pentru ibric ea va fi prajita mai putin. Folosirea unei cafele prajita pentru un alt mod de preparare va afecta grav gustul si calitatea bauturii noastre preferate.

Macinarea cafelei se face in functie de timpul in care apa are contact cu cafeaua propriu-zisa. Astfel, pentru prepararea la ibric, cafeaua trebuie macinata mai putin, deoarece cafeaua are timp sa fiarba in apa, asigurandu-se astfel extractia tuturor elementelor necesare. Pentru o cafea preparata la un expresor, in care contactul cafelei macinate cu apa este de aproximativ 20 de secunde, cafeaua trebuie macinata mai fin.

Ambalarea de asemenea este foarte importanta pentru pastrarea aromei dupa prajire si eventuala macinare. Ambalarea cafelei boabe nu este la fel de importanta, deoarece se pierde foarte putina aroma in contact cu aerul( suprafata de cafea ce este in contact cu aerul este foarte redusa). In ceea ce priveste insa cafeaua macinata, lucrurile stau altfel. Aroma se va pierde foarte repede daca nu se pastreaza cafeaua intr-un mediu lipsit de oxigen, lumina si caldura. Este recomandat in acest sens, dupa deschiderea pachetului, cafeaua sa se pastreze in ambalajul original in frigider. Dar aceasta metoda nu este optima in cazul folosirii dese. Diferentele de temperatura cauzeaza condens si pierderea aromei. De aceea este recomandat sa pastrati cafeaua la frigider doar in cazul in care o folositi o data pe zi de exemplu

Niciun comentariu: